Yazılım Sektöründe Faaliyetler ve Gelişmeler Hakkında Bilgiler

Yazılım Sektöründe Faaliyetler ve Gelişmeler Hakkında Bilgiler

Türkiye’de yazılım sektörü, son yıllarda büyük bir ivme kazanmış durumda. TOBB’a bağlı ticaret ve sanayi odaları tarafından düzenlenen “İhracat Odaklı Bilişim, Yazılım Sektör Buluşmaları” bu gelişmelerin bir yansıması olarak dikkat çekiyor. Ankara, İzmir, Gebze, İstanbul, Bursa, Adapazarı, Antalya’da gerçekleşen buluşmaların ardından Konya, Balıkesir ve Kayseri odalarında da yazılım ve bilişim ekosistemi hakkında bilgi paylaşımları yapılacak.

Türkiye’de yazılım sektörünün gelişimi, Cumhurbaşkanlığı tarafından 29 Temmuz 2023 tarihli Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi ile destekleniyor. Bu genelge kapsamında Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar Sektör Çalıştayı düzenlendi ve sektörün yoğun ilgisi ile kamu kurumları ile üniversite temsilcilerinin katılımıyla TOBB Türkiye Yazılım Meclisi tarafından ev sahipliği yapıldı.

Yazılım sektörünün önemli bir gündemi ise Kamu Bilişim Hizmet Alımı Kapsamında Katılımcıların Yetkilendirilmesi Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişikliklerdir. Bu yönetmelik gereği, belgelerin alınması için verilen bir yıllık süre doldu ve bu ihalelere katılmak için belge şartı aranacak. Ayrıca, 2024-2028 yıllarını kapsayacak 12. Kalkınma Planı’nın yakın bir zamanda yayınlanması bekleniyor, bu plan ülkenin yazılım sektörünün hedeflerini ve stratejilerini belirleyecek.

Türkiye Yazılım Envanter Projesi ise yazılım sektörünün envanterini çıkarma amacı taşıyor. Bu proje 3. Faz aşamasına geçti ve çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, TSE Bilişim Ayna Komiteleri, sektörün uluslararası standardizasyon süreçlerine katkı sağlamak için çeşitli komitelere katılım bekliyor.

Türkiye’nin ilk özel teşebbüs Teknoloji Geliştirme Merkezi olan ANKARA TEKMER, girişimcileri ve yatırımcıları “Invest up” etkinliğinde bir araya getirdi ve bu alandaki gelişmeleri tanıttı.

Diğer bir etkinlik olan “STARTUP TEKNOLOJİ” buluşmasında, girişimciler ve yatırımcılar yazılım alanındaki fırsatları değerlendirdi. Ayrıca, Avrupa ve Orta Doğu’nun en büyük Dijital Oyun ve Oyun Teknolojileri Girişimcilik Merkezi olan StartGate’in açılması, global oyun endüstrisine katkı sağlayacak bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Türkiye’nin yazılım sektörü, ABİAD ve ELİDER tarafından düzenlenen Bilişim ve E-Ticaret Zirvesi’nde de önemli bir rol oynadı. Sektör firmaları ve girişimciler, bu etkinlikte bir araya gelerek yazılım endüstrisi ve yazılım ihracatı hakkında kapsamlı sunumlar gerçekleştirdi.

YASAD (Yazılım Sanayicileri Derneği), Türk yazılım sektörünün başarılarını kutlayarak “Türk Yazılım Eserleri” adı altında 272 yazılım eserini envanterledi. Ayrıca, YASAD’ın Londra şubesinin hizmete açılması, Türk yazılım şirketlerinin uluslararası alanda daha fazla varlık göstermesine yardımcı olacak.

Yazılım sektörüne yönelik birçok etkinlik ve konferansın gerçekleştirildiği Türkiye’de, bu sektörün geleceği parlak görünüyor. Yatırımcılar, girişimciler ve sektör temsilcileri, Türkiye’nin yazılım sektörünün büyümesine katkı sağlamak için bir araya gelmeye devam ediyorlar.

Sevgi Uzun